Visuaalinen Provinssi

 

Aluetaide
Kuva: Provinssi / Kalle Marjamäki

 

Värien ja ihmisten juhla

Provinssi on visuaalinen festivaali, joka tarjoaa vuosittain iloa festivaaliyleisön silmille aluetta värittävän taiteen muodossa. Visuaaliset toteutukset ovat olleet osa Provinssin identiteettiä aivan festivaalin alkuajoista lähtien, mutta viime vuosina festivaali on tehnyt ison harppauksen kehittäessään ja panostaessaan nimenomaan taiteen kautta festivaalielämyksen kokonaisvaltaisuuteen. Alue on pullollaan niin festivaalia varten vapaaehtoisten ja seurojen kanssa kierrätysmateriaaleista tehtyjä kokonaisuuksia, eri taiteilijoiden teoksia ja osallistavia aluetaidetyöpajoja sekä -pisteitä.

Provinssin aluetaide on palannut  tapahtuman juurille – Provinssissa vietetään  värien ja Ihmisten juhlaa! Tasa-arvo -teema muistuttaa festivaalivieraita siitä, miten Provinssi kutsuu jokaisen taustasta, iästä, sukupuolesta tai muista määritteistä riippumatta luomaan yhdessä parempaa festivaalia.

Tärkeitä teemoja aluetaiteessa ovat myös saavutettavuus ja ekologisuus. Pohdimme jatkuvasti, miten voimme taata jokaiselle saavutettavan ja turvallisen festivaalielämyksen. Haluamme myös varmistaa, että aluetta visuaaliseksi tekevä joukko on moninainen. Olemme jo vuosia tehneet Provinssissa yhteistyötä materiaalihankinnoissa SPR Hyllykallion ja Lakeuden Ympäristöhuollon kanssa  - keskeistä meille on luoda taidetta ekologisesti, kestävästi, vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Pyrimme esimerkiksi monivuotisiin ratkaisuihin, kun suunnittelemme alueelle uusia elementtejä ja ratkaisuja.

Aluetaiteen tärkein tehtävä on kasvattaa festivaalielämystä ja antaa silmien löytää yllätyksiä alueen joka nurkalta. Haluamme myös pyrkiä taiteessa funktionaalisuuteen: visuaalisten elementtien keinoin lisäämme alueelle lepopaikkoja kuten puiden katveessa olevan säkkituoliloungen. Olemme moninkertaistaneet istuimien määrän parissa vuodessa festivaalialueella.

 

Aluevisu
Kuva: Provinssi / Kalle Marjamäki

 

Taiteilijat Provinssissa

Provinssi on kesästä 2018 lähtien ollut taidegalleria - luonnon syleilyyn on rantautunut useiden eri taiteilijoiden teoksia. Kesällä 2019 taidetta oli kootusti sekä Art Garagessa antiikkisen Myllypihan hirsien suojassa sekä alueella kutsuen festivaalista väsyneitä jalkoja levähtämään.

Teokset ovat voineet olla passiivisia, niihin on voinut liittyä osallistavia tai aktivoivia elementtejä tai ne ovat voineet rantautua yleisön sekaan esimerkiksi syntyen festivaalin aikana tai liikkuen vieraiden joukossa.

Taiteilijat Provinssissa voivat olla niin harrastelijoita, kuin myös ammatikseen taidetta tekeviä ryhmiä, kollektiiveja tai yksilöitä. 

Maalaus
Kuva: Provinssi / Jesse Keinonen

 

Provinssi on mukana työllistämishankkeissa taiteen keinoin

Kesällä 2019 aloitimme yhteistyön erilaisten työllistämishankkeiden kanssa. Seinäjoella toimivien Tolkkupajan ja Nuorten Startin osallistujat loivat alueelle omia teoksiaan yhdessä Provinssin taideohjaajien kanssa  ja olivat mukana rakentavassa visuaalista Provinssia alueella. Taidetiimissä oli mukana myös Preppaamo-hanke. 

Kuutio

Kuva: Provinssi / Mika Rinta-Porkkunen

 

ALUETAIDE 2019

Provinssin aluetaide on palasi vuonna 2019 tapahtuman juurille – Provinssissa vietettiin värien ja Ihmisten juhlaa! Teema muistutti festivaaliyleisöä siitä, miten Provinssi kutsuu jokaisen taustasta, iästä, sukupuolesta tai muista määritteistä riippumatta ilakoimaan yhdessä!

Taidetta oli ensimmäistä kertaa luomassa alueelle myös erilaiset työllistämishankkeet. Seinäjoella toimivien hankkeiden Tolkkupajan ja Nuorten Startin osallistujat loivat alueelle omia teoksia ja rakensivat myös alueen somistustusta. Taidetiimissä oli mukana myös Preppaamo-hanke.

Taide toi alueelle myös viihtyvyyttä – jo viime vuonna ihastuttanut säkkituoleilla ja istuimilla täytetty  alue kutsui myös tänä kesänä lepuuttamaan jalkoja puiden katveeseen. Istuimien määrä lisättiin myös ympäri tapahtuma-aluetta. Provinssi kaunistui ympäristöystävällisesti kierrätysmateriaaleilla yhteistyössä Lakeuden Ympäristöhuollon ja SPR Hyllykallion kanssa.

 

Aluesomistus
Kuva: Provinssi / Riikka Vaahtera

 

TEOKSET ALUEELLA 2019

 

Sini Savela & Sanna Keisala: Minä muistutan sinua – ”ihmisen” erkaantuminen luonnosta

Jo aiemminkin Provinssin aluetaiteessa töitä tehneet Sini ja Sanna ovat luoneet teoksen, jonka viesti pysäyttää. Teos ottaa kantaa materiaalikulutukseen ja puhuttelee erityisesti muovin käytöstä, sen jatkojalostamattomuudesta ja vaikutuksista ympäristöön. Luonto yrittää sinnitellä ja kasvattaa lehtensä romuputkien päälle.
Teos on valmistettu täysin kierrätysmateriaaleista.

Minä muistutan sinua
Kuva: Provinssi / Kalle Marjamäki

 

Katja Tsykarev: Minä heijastan sinua

Yhteisöllä ja ympäristöllä on vaikutus kaikkeen. Heijastamme sitä jokainen omalla tavallamme. Mitä heijastuksen alla todellisuudessa on?
Teos on valmistettu täysin kierrätysmateriaaleista. 

Minä heijastan sinua
Kuva: Provinssi / Kalle Marjamäki

 
KUU-tio by Tolkkupaja

Teos saa värit festivaalin aikana yleisön toimesta! Osallistu värittämällä KUU-tiota to ja pe klo 14-18.00 Tolkkupajan nuorten ja kuvataiteilijan ohjauksessa.

 

Puusylit – hug me by Tolkkupaja 

Festivaalialueen puilla on halipula!

  1. Asetu riittävän lähelle puuta
  2. Kiedo kätesi puun ympärille
  3. Nauti syleilystä!

Tolkkupaja-hanke on Seinäjoen kaupungin nuorisopalveluiden kehittämishanke, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR) sekä Seinäjoen kaupunki. Tolkkupaja-hankkeen tavoitteena on tukea ja ohjata alle 30-vuotiaita nuoria kohti osallisuutta, koulutusta ja työelämää.

Hankkeessa vahvistetaan nuorten elämäntaitoja ja toimintakykyä sekä sosiaalisia taitoja ja vahvuuksia, jotka selkeyttävät nuoren tulevaisuuden suunnitelmia.

Kuu-tio
Kuva: Provinssi / Riikka Vaahtera

 

UFO unknown floating objects by Nuorten Startti

Tunnistamattomat kelluvat objektit häikäisevät festivaalivieraita heti sisäänkäynnin lammesta. Avaruuden pääkaupunki, kirjaimellisesti!

Nuorten Startti on Hyvinvoinnin tilat-hankkeen, Seinäjoen kansalaisopiston sekä Seinäjoen nuorisopalveluiden yhteistyön hedelmä. Startti on suunnattu 16-29-vuotiaille ilman opiskelupaikkaa oleville nuorille. Startissa nuorten kanssa tehdään erilaisia luovia töitä, tutustutaan paikalliseen kulttuuritarjontaan sekä käydään läpi arjenhallintataitoja.

 

Puupäät by Nuorten Startti

Provinssin kävijäkunta on laajaa, niin myös Puupää-teoksen joukko! Teos kuvaa olotiloja festivaalihuumasta aina rakastumisesta viimeisen festariaamuyön haikeuteen. Teoksen voit bongata saaresta sillan läheltä.

Nuorten Startti on 16-29-vuotiaille nuorille suunnattu toimintamalli ja se on kehitetty yhteistyössä Hyvinvoinnin tilat-hankkeen, Seinäjoen kansalaisopiston sekä Seinäjoen nuorisopalveluiden kanssa. 

Startilla nuoret pääsevät harjoittelemaan työelämätaitoja, pysähtymään oman hyvinvoinnin pariin sekä suunnittelemaan omia tulevaisuuden polkuja yksilö- ja ryhmävalmennuksen avulla. Toiminnallisen Startin sisällöt koostuvat mm. erilaisista kädentaidoista, musiikista, liikunnasta, valokuvauksesta, retkeilystä, ruuan valmistuksesta sekä vierailukäynneistä eri toimipisteisiin.

 

Lampi
Kuva: Provinssi / Roope Reinola

 

Alpo Koivumäki: Savanni Collection

Hernekeittopurkkeja, muovipusseja, traktorin renkaita, öljytynnyreitä. Tällaisesta tavarasta Kauhajoen Nummijärvellä asuva Alpo Koivumäki on taituroinut reippaasti yli sata eläintä savannilleen, josta löytyy mm. sarvikuonot, norsut, monenlaiset linnut, leijonat ja krokotiilit.

 

Ville Hautaluoma: Provinssi at the moment

Seinäjoen kesän katutaitelija Ville Hautaluoma ikuistaa lauantaina festivaalin kankaalle. Teos syntyy festivaalin aikana ja visualisoi taiteilijan siveltimen kautta Provinssin juhlahumun!

Katso täältä video maalaushetkestä!  

 

MYLLYPIHA ART GARAGE

 
Juhani Perälä: Potraits

Juhanin maalaustaidot, vilkkaat värisommitelmat, inspiroivat materiaalikokeilut ja intohimoiset siveltimen vedot synnyttävät mielikuvituksellisia ja rikkaita muotokuvia, joita on nyt nähtävillä Provinssin aluetaiteessa. Perälän suuret maalaukset värittävät Myllypihalle tulevaa taidenäyttelyä.  Provinssiin Juhani Perälä on maalannut muotokuvat festivaalin artisteista B-Realista ja Annemariesta.

Teokset voi myös ostaa! Ota yhteyttä: juhaniperala.art@gmail.com 

Art garage
Kuva: Provinssi / Riikka Vaahtera

 
Harri Piispanen: Bodycount

Bodycount on Harri Piispasen tekemä valtava kierrätetyistä ja päättömistä pehmoleluista tehty hahmo, joka toimii myös pukuna. Maskottimainen, pehmeä ja hellyttävänkin oloinen ulkokuori on todellisuudessa raskas ja hiostavan kuuma – teos on täynnä kontrasteja! Jäykkäliikkeisellä asulla onkin painoa yli 45 kiloa. Asu kommentoi tarvettamme pitää yllä tietynlaista vaikutelmaa itsestämme ja symbolisoi turhaa kuluttamista. Jättimäisen leluturkiksen tapauksessa kauneus tulee kyvyttömyyden hinnalla.

Festivaalitorstaina asulla tehtiin performanssi, jossa Piispanen puki teoksen päälleen ja vaelsi yleisön joukossa.

Bodycount
Kuva: Provinssi / Sami Mutka

 
Heikki Hautala: Maalauksia

Heikki Hautala maalaa, piirtää, veistää, tekee musiikkia ja performansseja ja hän on mukana myös taiteilijakollektiivi T.E.H.D.A.S. ry:n toiminnassa. Pääosassa Heikin teoksissa on mieli ja kehollisuus, jatkuva muutostila, mikro- ja makrokosmos, virtuaali-ihminen luolaihmisen vaistoilla, uni ja valve, toden ja epätoden häilyvä raja. Hahmot leijuvat tai putoilevat jonkinlaisessa välitilassa ja käyvät läpi eräänlaista mutaatiota tai metamorfoosia. Osalle aukenee lisää aisteja, kolmansia silmiä ja taikavoimia. Toiset taas kadottavat muotonsa, puristuvat kasaan tai hajoavat tunnistamattomaksi. Kaikki on muutoksessa ja murroksessa.

Teokset voi myös ostaa! Ota yhteyttä: heikkitoivosamuli@hotmail.com

 

Jenna Haapaharju: The Female Gaze

The Female Gaze kommentoi feminiinisen kehon roolia passiivisena katselun, kontrollin ja politiikan kohteena, heijastaen katseen takaisin. Teos haastaa pohtimaan, miten katsojan suhde omaan ja muiden kehoihin ulottuu tunteiden ja ajatusten sisäisestä maailmasta ulos puheeseen ja tekoihin. Miten kohtelet itseäsi, mitä ajattelet muista? Osoitatko itsellesi rakkautta vai kritiikkiä?

 

Ilta Lauriina: Gaia’s agony

We are there for a moment but plastic will remain. This piece was created with the hope to make a difference in the viewers actions regarding consumption.