Yari (K-18)

Yari (K-18)

Lauantaina 30.6.2018

Kuten monet teistä tietävätkin niin Provinssi järjestetään tänä vuonna jo 40. kerran. Olemme poimineet juhlavuoden ohjelmistoon otteita festivalin pitkästä historiasta, ja Yarin kohdalla menemme sinne mistä kaikki alkoi.

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Provinssirockissa lauantaina 2.6.1979 esiintyi suomipunkin ja uuden aallon alle kategorisoitu Se-yhtye (nuorisolle tiedoksi, että bändi nimi oli todellakin ”Se”). Bändin keulahahmona vaikutti säveltäjälahjakkuus Yari, joka laittoi vaihtoehtomusiikin konventiot uusiksi.

Risto Ylihärsilän ja Kari Peitsamon risteykseltä näyttänyt Yari ei räyhännyt vaan esitti kaunista musiikkia, joka oli lähempänä vaikkapa Velvet Undergroundia kuin Sex Pistolsia. Vihdoin pystyi olemaan punkkari ilman, että poski olisi pitänyt lävistää hakaneulalla tai juoda juoda kiljuöverit irokeesi pystyssä.

Viime syksynä 60 vuotta täyttänyt Yari elää parhaillaan uutta nousukautta. Loppuvuoden 2017 loppuunmyytyjä juhlakonsertteja ennen artisti liittoutui Litku Klemetti & Tuntematon Numero -yhtyeen kanssa, ja lopputuloksena Se-biisit heräsivät henkiin aivan uudella sykkeellä.

Ensi kesänä Yari palaa Provinssiin vuosikymmenien tauon jälkeen juhlittuna kansallissankarina. Amphitheatre-lavalla kuullaan paitsi Se-yhtyeen hittejä myös otteita Yarin myöhemmiltä soololevytyksiltä.

Konsertti järjestetään Amphitheatre-lavalla, jonka keikat ovat Provinssi-musikaalia ja Antti Tuiskun esiintymisiä lukuun ottamatta K-18.