fbpx

Visuaalinen Provinssi

Kuva: Provinssi / Kalle Marjamäki

Värien ja ihmisten juhla

Provinssi on visuaalinen festivaali, joka tarjoaa vuosittain iloa festivaaliyleisön silmille aluetta värittävän taiteen muodossa. Visuaaliset toteutukset ovat olleet osa Provinssin identiteettiä aivan festivaalin alkuajoista lähtien, mutta viime vuosina festivaali on tehnyt ison harppauksen kehittäessään ja panostaessaan nimenomaan taiteen kautta festivaalielämyksen kokonaisvaltaisuuteen. Alue on pullollaan niin festivaalia varten vapaaehtoisten ja seurojen kanssa kierrätysmateriaaleista tehtyjä kokonaisuuksia, eri taiteilijoiden teoksia ja osallistavia aluetaidetyöpajoja sekä -pisteitä.

Provinssin aluetaide on palannut  tapahtuman juurille – Provinssissa vietetään  värien ja Ihmisten juhlaa! Tasa-arvo -teema muistuttaa festivaalivieraita siitä, miten Provinssi kutsuu jokaisen taustasta, iästä, sukupuolesta tai muista määritteistä riippumatta luomaan yhdessä parempaa festivaalia.

Tärkeitä teemoja aluetaiteessa ovat myös saavutettavuus ja ekologisuus. Pohdimme jatkuvasti, miten voimme taata jokaiselle saavutettavan ja turvallisen festivaalielämyksen. Haluamme myös varmistaa, että aluetta visuaaliseksi tekevä joukko on moninainen. Olemme jo vuosia tehneet Provinssissa yhteistyötä materiaalihankinnoissa SPR Hyllykallion ja Lakeuden Ympäristöhuollon kanssa  – keskeistä meille on luoda taidetta ekologisesti, kestävästi, vastuullisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Pyrimme esimerkiksi monivuotisiin ratkaisuihin, kun suunnittelemme alueelle uusia elementtejä ja ratkaisuja.

Aluetaiteen tärkein tehtävä on kasvattaa festivaalielämystä ja antaa silmien löytää yllätyksiä alueen joka nurkalta. Haluamme myös pyrkiä taiteessa funktionaalisuuteen: visuaalisten elementtien keinoin lisäämme alueelle lepopaikkoja kuten puiden katveessa olevan säkkituoliloungen. Olemme moninkertaistaneet istuimien määrän parissa vuodessa festivaalialueella.

Taiteilijat Provinssissa

Provinssi on kesästä 2018 lähtien ollut taidegalleria – luonnon syleilyyn on rantautunut useiden eri taiteilijoiden teoksia. Kesällä 2019 taidetta oli kootusti sekä Art Garagessa antiikkisen Myllypihan hirsien suojassa sekä alueella kutsuen festivaalista väsyneitä jalkoja levähtämään.

Teokset ovat voineet olla passiivisia, niihin on voinut liittyä osallistavia tai aktivoivia elementtejä tai ne ovat voineet rantautua yleisön sekaan esimerkiksi syntyen festivaalin aikana tai liikkuen vieraiden joukossa.

Taiteilijat Provinssissa voivat olla niin harrastelijoita, kuin myös ammatikseen taidetta tekeviä ryhmiä, kollektiiveja tai yksilöitä. 

Provinssi on mukana työllistämishankkeissa taiteen keinoin

Kesällä 2019 aloitimme yhteistyön erilaisten työllistämishankkeiden kanssa. Seinäjoella toimivien Tolkkupajan ja Nuorten Startin osallistujat loivat alueelle omia teoksiaan yhdessä Provinssin taideohjaajien kanssa  ja olivat mukana rakentavassa visuaalista Provinssia alueella. Taidetiimissä oli mukana myös Preppaamo-hanke. 

Aluetaide 2019

Provinssin aluetaide palasi vuonna 2019 tapahtuman juurille – Provinssissa vietettiin värien ja Ihmisten juhlaa! Teema muistutti festivaaliyleisöä siitä, miten Provinssi kutsuu jokaisen taustasta, iästä, sukupuolesta tai muista määritteistä riippumatta ilakoimaan yhdessä!

Lue lisääAluetaide 2019