Provinssi ja ympäristö

Ympäristö
Kuva: Provinssi / Petri Anttila

Provinssi on jo pitkään ansioitunut vihreänä festivaalina kiinnittämällä huomiota tapahtuman ympäristövaikutuksien pienentämiseen. Tästä hyvä esimerkki on muun
muassa se, että festivaalin aikana syntyneet jätteet on saatu muutamana viime vuotena lajiteltua sataprosenttisesti hyötykäyttöön.

Provinssin ympäristöpolitiikka

20 000–30 000 päivittäisen kävijän festivaalin järjestäminen vuosittain ei ole mikään ekoteko. Provinssi on tietoinen ympäristövaikutuksistaan ja pyrkii vähentämään niitä aktiivisesti. Festivaali järjestetään luonnonkauniilla Törnävän saarella, jonka metsistä osa on suojeltua, ja tästä syystä se haluaa säilyttää festivaalialueen niin sanotun luonnollisen tilan minimoimalla vaikutukset ympäröivälle luonnolle, jotta alueella voidaan festaroida vielä sadankin vuoden päästä.

Suurtapahtumana ja isona organisaationa Provinssilla on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöajatteluun ja toimia esimerkkinä festivaalikävijöilleen, muille tapahtumille
ja yrityksille. Festivaalin tavoitteena on siis vaikuttaa ympäristömyönteisellä toiminnallaan myös festivaalivieraisiin ja muihin sidosryhmiin sekä heidän
ympäristövalintoihinsa.

Provinssin tavoitteena on ulottaa ekologinen ajattelu entistä tarkemmin koko tuotantoprosessiin. Festivaali lupautuu sitoutumaan muutokseen paremman
tulevaisuuden puolesta ja pyrkii täyteen hiilineutraaliuteen vuonna 2019.

Ekokompassi-hanke ja ympäristösertifikaatti

Vuonna 2016 Provinssissa otettiin isoja harppauksia kohti kestävämpää festivaalituotantoa ja tehtiin ympäristötekoja, kun Provinssi liittyi valtakunnalliseen Ekokompassi
tapahtuma -hankkeeseen. Hankkeeseen liittyvän ympäristöohjelman rakentaminen ja siihen liittyvät tavoitteet antoivat tarmoa festivaalin ympäristöasioiden
kehittämiseen. Palkintona aherruksesta Provinssille myönnettiin Ekokompassi tapahtuma -ympäristösertifikaatti. Sertifikaatti on osoitus siitä, että tapahtuma ottaa
ympäristön huomioon toiminnassaan sekä sitoutuu jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin asettamien ympäristökriteerien noudattamiseen.
Ympäristösertifikaatti on voimassa vuoteen 2019. (Lisää: http://www.ekokompassi.fi/tapahtumat/)

Provinssilla työskentelee oma ympäristökoordinaattori, joka ylläpitää festivaalin Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ja työstää vuosittain useita eri toimenpiteitä
festivaalin ympäristötyön kehittämiseksi.

Ekokompassin logo

 

Tavoitteilla kohti vihreämpää tulevaisuutta
Ympäristöohjelman ja siinä asetettujen tavoitteiden myötä Provinssissa on saavutettu jo paljon. Kierrätystä on tehostettu kiinnittämällä huomiota harvinaisempien
jätejakeiden, kuten ilotulitejätteen ja vaarallisen jätteen kierrättämiseen. Vuonna 2018 festivaalialueella alettiin kerätä kirkasta muovia. Paikallisen jätehuoltotoimijan, Lakeuden Ympäristöhuollon edistyksellisen lajittelulinjaston ansiosta festivaali ei ole tuottanut kaatopaikkajätettä viime vuosina lainkaan.
Energiaa on säästetty asentamalla festivaalialueen vesipisteisiin itsestään sulkeutuvat hanat ja vihreää verkkosähköä festivaalialueelle saadaan lähialueen vesistöistä.
Ympäristöviestintä on näkynyt niin somessa, kuin festivaalialueellakin. Festivaalialueen dekoraatio rakentui vuosina 2016-2017 taiteilija Landys Roimolan johdolla lähes täysin kierrätysmateriaaleista ja jätteestä, taideteosten samalla viestittäen yleisölle ekologista sanomaa.
Provinssin Green Team auttaa festivaalikävijöitä kierrätykseen ja ympäristöön liittyvissä kysymyksissä festivaalin aikana.
Jokaiselta Provinssin ruokamyyntipisteeltä on saatavilla vähintään yksi kasvisruokavaihtoehto ja valtaosa ravintoloista tarjoaa lisäksi vegaanista ruokaa. 
 
Vuoden 2018 Provinssin päätavoitteena oli vähentää Camp Provinssissa syntyvän jätteen määrää merkittävästi. Camp Provinssiin jää vuosittain satoja käyttökelpoisia telttoja ja leirintävarusteita asiakkaiden poistuttua alueelta. Provinssi kannusti viestinnän keinoin leirinnän asiakkaita ottamaan leirintävarusteet mukaansa ja jäljelle jäävät teltat kerättiin vapaaehtoisvoimin ja lahjoitettiin paikallisille partioille uusiokäyttöä varten. Lisäksi Provinssi siirtyi entistä tehokkaammin uusiutuvien energiamuotojen käyttöön ja alueen sähköntuotannossa tukena olleet generaattorit, sekä festivaalin rakennuksessa käytetyt ajoneuvot puksuttivat polttoaineenaan biodieseliä. Aluetaiteessa ympäristöteema näkyi jälleen värikkäänä ja puhuttelevana. Festivaalin somisteissa uuden elämän saivat muun muassa vanhat käyttökelvottomat vaatelumput, autonrenkaat, Provinssin edellisvuosien lavakankaat ja opasteet. 
 
Alue
Kuva: Provinssi / Kalle Marjamäki
 
Kaikki edellä mainitut toimenpiteet jatkuvat tietysti myös tuleville vuosille, mutta koskaan ei voi tehdä liikaa ympäristön puolesta.
 
Vuonna 2019 Provinssin ykköstavoite on toteuttaa festivaalin ympäristöpolitiikassa annettu lupaus, eli hiilineutraaliuden saavuttaminen. Tavoitteen on määrä toteutua hiilijalanjälkilaskennan valmistuttua vuoden loppuun mennessä. Lisäksi kierrätystä aiotaan tehostaa edelleen ja ympäristöviestintään panostetaan etenkin sosiaalisessa mediassa. Provinssin Ekokompassi tapahtuma -ympäristösertifikaatti auditoidaan kesällä uudestaan ja onkin jännittävää nähdä, miten festivaalin ympäristötyö on kehittynyt kolmen viimeisen vuoden aikana. 
 

Green team
Kuva: Provinssi / Petri Anttila  

 

Ympäristöystävällinen festivaaliasiakas

Auta Provinssia tavoitteiden saavuttamisessa ja ota tästä haltuun pari vinkkiä ympäristöystävälliseen festarointiin:

  • Roskat roskikseen ja oikeanlaiseen sellaiseen! Alueelta löytyy neljä kierrätyspistettä ja runsaasti astioita eri jätejakeille. Jos roskiksen edessä menee sormi suuhun, Green Team tai Provinssin siivoustiimit auttavat sinua kyllä.
  • Mieti, onko kädessäsi oleva roska oikeasti roska. Uusiokäyttö on päivän sana! 
  • Ota mukaan oma vesipullo! Tyhjän pullon saat tuoda festivaalialueelle ja sen voi täyttää alueelta löytyvillä vesipisteillä.
  • Älä pissi puskaan. Pissi johonkin festivaalialueelta löytyvästä neljästä sadasta käymälästä.
  • Käytä pakatessasi kestopakkauksia ja ota mukaan vain ne asiat, mitä oikeasti tarvitset. Pakkaa omaisuutesi mukaasi myös festarilta poistuessasi.
  • Älä heitä tölkkejä ja pulloja roskiin tai maahan. Anniskelualueilla on käytössä panttijärjestelmä, ja Campissa sekä muilla alueilla ne kerätään kierrätettäväksi.
  • Hyödynnä Provinssiin saapuessasi kimppakyytejä ja joukkoliikennettä. Tee niin myös lähtiessäsi.
  • Provinssin alueelta löytyvissä ravintoloissa tarjoillaan kasvis- tai vegeruokaa - suosimalla näitä vaihtoehtoja olet lempeämpi ympäristölle!