Provinssi ja ympäristö

kuva
Kuva: Provinssi / Janne Pekkarinen

Provinssi on jo pitkään ansioitunut vihreänä festivaalina kiinnittämällä huomiota tapahtuman ympäristövaikutuksien vähentämiseen. Tästä hyvä esimerkki on muun muassa se, että festivaalin aikana syntyneet jätteet on saatu muutamana viime vuotena lajiteltua sataprosenttisesti hyötykäyttöön.

Provinssin ympäristöpolitiikka

20 000–30 000 päivittäisen kävijän festivaalin järjestäminen vuosittain ei ole mikään ekoteko. Provinssi on tietoinen ympäristövaikutuksistaan ja pyrkii vähentämään niitä aktiivisesti. Festivaali järjestetään luonnonkauniilla Törnävän saarella, jonka metsistä osa on suojeltua, ja tästä syystä se haluaa säilyttää festivaalialueen niin sanotun luonnollisen tilan minimoimalla vaikutukset ympäröivälle luonnolle, jotta alueella voidaan festaroida vielä sadankin vuoden päästä.

Suurtapahtumana ja isona organisaationa Provinssilla on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöajatteluun ja toimia esimerkkinä festivaalikävijöilleen, muille tapahtumille ja yrityksille. Festivaalin tavoitteena on siis vaikuttaa ympäristömyönteisellä toiminnallaan myös festivaalivieraisiin ja muihin sidosryhmiin sekä heidän ympäristövalintoihinsa.

Provinssin tavoitteena on ulottaa ekologinen ajattelu entistä tarkemmin koko tuotantoprosessiin. Festivaali lupautuu sitoutumaan muutokseen paremman tulevaisuuden puolesta ja pyrkii täyteen hiilineutraaliuteen vuoteen 2019 mennessä.

Ekokompassi-hanke ja ympäristösertifikaatti

Vuonna 2016 Provinssissa otettiin isoja harppauksia kohti kestävämpää festivaalituotantoa ja tehtiin ekotekoja, kun Provinssi liittyi valtakunnalliseen Ekokompassi tapahtuma -hankkeeseen. Hankkeeseen liittyvän ympäristöohjelman rakentaminen ja siihen liittyvät tavoitteet antoivat tarmoa festivaalin ympäristöasioiden kehittämiseen. Palkintona aherruksesta Provinssille myönnettiin Ekokompassi tapahtuma -ympäristösertifikaatti. Sertifikaatti on osoitus siitä, että tapahtuma ottaa ympäristön huomioon toiminnassaan ja sitoutuu jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin asettamien ympäristökriteerien noudattamiseen. (Lisää: http://www.ekokompassi.fi/tapahtumat/)

Tämän vuoden päämääränä on ansaita Ekokompassi-ympäristömerkin rinnalle Youropen Green'n'Clean -ympäristömerkki, joka myönnetään festivaaleille, jotka täyttävät tietyt kriteerit ympäristön huomioimisen osalta.

Provinssilla työskentelee oma ympäristökoordinaattori, joka ylläpitää festivaalin Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ja työstää toimenpiteitä festivaalin ympäristötyön kehittämiseksi.

Ekokompassin logo

Yourope logo

 

Tavoitteilla kohti vihreämpää tulevaisuutta

Vuodelle 2016 Provinssi asetti paljon tavoitteita. Näihin lukeutui muun muassa jätteiden määrän vähentäminen kierrätystä tehostamalla, energian kulutuksen pienentäminen ja panostaminen ympäristöviestintään. 

Kierrätystä tehostettiin kiinnittämällä huomiota harvinaisempien jätejakeiden, kuten ilotulitejätteen ja vaarallisen jätteen keräämiseen. Energiaa säästettiin muun muassa asentamalla yleisölle suunnattuihin vesipisteisiin itsestään sulkeutuvat hanat. Ympäristöviestintä näkyi niin somessa kuin festivaalialueellakin. Provinssin aluetaiteilija Landys Roimolan johdolla lähes koko festivaalin dekoraatio rakentui jätteestä tai kierrätysmateriaaleista ja jokaisella taideteoksella oli jokin ekologinen sanoma. Paluun tehnyt Green Team kiersi festivaalialueella ympäristöneuvonnan merkeissä. 

Vuonna 2017 Provinssissa keskityttiin erityisesti tapahtuman ympäristövaikutusten arvioimiseen, eli toisin sanoen hiilijalanjäljen laskemiseen. Lisäksi tavoitteena on edelleen muun muassa jätteen määrän vähentäminen ja lajittelun tehostaminen, energiansäästö sekä ympäristöasioiden huomioon ottaminen tehdessä hankintoja.

kuva
Kuva: Provinssi / Riikka Vaahtera

 

Provinssin aluetaide ja Lakeuden ympäristöhuolto

Katso oheinen video jossa kerrotaan Provinssin ja Lakeuden ympäristöhuollon yhteistyöstä Provinssin aluetaiteen saralla.

  

Ympäristöystävällinen festivaaliasiakas

Auta Provinssia tavoitteiden saavuttamisessa ja ota tästä haltuun pari vinkkiä ympäristöystävälliseen festarointiin:

  • Roskat roskikseen ja oikeanlaiseen sellaiseen! Alueelta löytyy runsaasti astioita eri jätelajikkeille ja jos roskiksen edessä menee sormi suuhun, Green Team tai Provinssin siivoustiimit auttavat sinua kyllä.
  • Mieti, onko kädessäsi oleva roska oikeasti roska. Uusiokäyttö on päivän sana.
  • Ota mukaan oma vesipullo! Tyhjän pullon saat tuoda festivaalialueelle ja sen voi täyttää alueelta löytyvillä vesipisteillä.
  • Älä pissi puskaan. Käytä alueelta löytyviä satoja hyväntuoksuisia käymälöitä.
  • Käytä pakatessasi kestopakkauksia ja ota mukaan vain ne asiat, mitä oikeasti tarvitset. Pakkaa omaisuutesi mukaasi myös festarilta poistuessasi.
  • Älä heitä tölkkejä ja pulloja roskiin. Anniskelualueilla on käytössä panttijärjestelmä, ja Campissa sekä muilla alueilla ne kerätään kierrätettäväksi.
  • Hyödynnä Provinssiin saapuessasi kimppakyytejä ja joukkoliikennettä. Tee niin myös lähtiessäsi.
  • Provinssin alueelta löytyvissä ravintoloissa tarjoillaan kasvis- tai vegeruokaa - suosimalla näitä vaihtoehtoja olet lempeämpi ympäristölle!