Provinssi ❤ Ympäristö

Ympäristö
Kuva: Provinssi / Petri Anttila

Provinssin toteutuminen edellyttää käytännössä pienen kylän rakentamista Törnävänsaarelle täysin tyhjästä. Kaikki palvelut aina sähköstä, vedestä, rakenteista, ruokapalveluista, jätehuollosta ja vessoista alkaen tuodaan Törnävänsaareen kerran vuodessa vain muutamaa päivää varten. Lisäksi paikalle saapuu kymmeniä tuhansia festivaaliasiakkaita ja henkilökuntaa ja artisteja ympäri maailman. Festivaalin toteuttamisesta syntyy väistämättä päästöjä ja haittaa ympäröivälle luonnolle.

Provinssi on jo pitkään ansioitunut vihreänä festivaalina kiinnittämällä huomiota tapahtuman ympäristövaikutuksiin ja niiden pienentämiseen. Me Provinssissa tiedostamme oman vaikutuksemme ympäristöön ja pyrimme aktiivisesti toimimaan kestävämmän tapahtumajärjestämisen puolesta.

 

Provinssin ympäristöpolitiikka

20 000–30 000 päivittäisen kävijän festivaalin järjestäminen vuosittain ei ole ekoteko, mutta
suuri kävijämäärä ja useat erilaiset sidosryhmät mahdollistavat tapahtuman ympäristöviestinnän ja tekojen vaikutusten leviämisen todella laajalle, millä voi parhaimmillaan olla jopa globaalit positiiviset vaikutukset ympäristölle.

Isoin ympäristöteko, mitä tapahtuma voi tehdä, on vaikuttaa. Provinssin tavoitteena on toimia esimerkkinä ja vaikuttaa ympäristömyönteisellä toiminnallaan festivaalin kävijöiden, henkilökunnan, vapaaehtoisten, artistien, kumppanien ja muiden sidosryhmien asenteisiin ja ympäristövalintoihin.

Provinssi on tietoinen ympäristövaikutuksistaan ja pyrkii vähentämään niitä aktiivisesti. Festivaali järjestetään luonnonkauniilla Törnävänsaarella, jonka metsistä osa on suojeltua, ja tästäkin syystä Provinssissa halutaan säilyttää festivaalialueen niin sanottu luonnollinen tila minimoimalla vaikutukset ympäröivälle luonnolle, jotta alueella voidaan juhlia vielä sadankin vuoden päästä.

Provinssin päätavoitteet seuraavalle kolmelle vuodelle ovat kertakäyttömuovista luopuminen festivaalialueella, Camp Provinssissa syntyvän jätteen vähentäminen puoleen nykyisestä sekä logistiikan ja liikenteen päästöjen pienentäminen merkittävästi, samalla viestien kaikesta ympäristöön liittyvästä toiminnasta mahdollisimman läpinäkyvästi.

 

Provinssi ❤ Ympäristöteot

 

Alla on lueteltu toimenpiteitä, joita Provinssissa tehdään vuosittain festivaalin aiheuttamien ympäristöhaittojen pienentämiseksi.

 • Provinssi laskee ja kompensoi tapahtumasta syntyvän hiilijalanjäljen. Toisin sanoen, Provinssi on hiilineutraali festivaali vuodesta 2019 alkaen.

 • Provinssilla työskentelee oma ympäristökoordinaattori, jonka toimenkuvana on ylläpitää ja edistää festivaalin ympäristötavoitteita ja -toimenpiteitä.

 • Festivaalialueen taide toteutetaan lähes täysin kierrätysmateriaaleista ja kaikessa tuotannossa suositaan monivuotisia, kestäviä tai vuokrattavia materiaaleja.

 • 100% syntyvästä jätteestä kierrätetään. Paikallisen jätehuoltotoimijan, Lakeuden Ympäristöhuollon edistyksellisen lajittelulinjaston ansiosta festivaali ei ole tuottanut kaatopaikkajätettä viime vuosina lainkaan. Lisäksi yleisimpien jätejakeiden ohella Provinssi kerää myös mm. ilotulitejätettä ja kirkasta muovia.

 • Provinssin Green Team auttaa ja neuvoo asiakkaita festivaalin aikana mm. lajittelussa ja jakaa vinkkejä ekologisempaan festarointiin.

 • Alueen vihreä käyttösähkö saadaan lähialueen vesistöistä. 

 • Sähköntuotannon tukena käytettävät generaattorit, rakennuksessa käytettävät työkoneet ja asiakkaita kuljettavat paikalliset festivaalibussit puksuttavat uusiutuvalla dieselillä.

 • Provinssin jokaiselta ruokamyyntipisteiltä on saatavilla vähintään yksi kasvisvaihtoehto ja valtaosa tarjoaa myös vegaanisia annoksia. 

 • Festivaalin pääportin lähettyviltä löytyy ilmainen pyöräparkki.

 • Provinssi käyttää ympäristötyön tukena Ekokompassi ympäristöohjelmaa ja ansiokkaasta työstä on saatu Ekokompassi ympäristösertifikaatti vuonna 2016. Sertifikaatti uusittiin kesällä 2019. 

 • Festivaalin kankaiset painotuotteet, kuten rannekkeet, kaulanauhat ja merchandise teetetään ekologisista materiaaleista.

 

Photo
Kuva: Provinssi / Petri Anttila

 

Provinssi ❤ Hiilineutraalius

Provinssi on saavuttanut kolme vuotta sitten asetetun tavoitteensa olla hiilineutraali festivaali kesällä 2019.

Provinssin kokonaishiilijalanjälki vuodelle 2019 oli 265,8 t. CO₂e (tonnia CO₂ ekvivalenttia), joka vastaa noin 1,7 miljoonaa ajokilometriä henkilöautolla tai 107 000 kahvipaketin hiilijalanjälkeä. Yhden festivaaliasiakkaan hiilijalanjälki oli puolestaan 3,64 kg CO₂ e. per henkilö, joka vastaa päästöiltään 1,5 kahvipaketin hiilijalanjälkeä.

Provinssin vuoden 2019 hiilijalanjälki hyvitettiin sijoittamalla päästöjä vastaava summa metsäkatoa hidastavaan ja hakkuita vähentävään projektiin Ugandassa. Provinssin valitsema kompensointikohde on Gold Standard -sertifioitu projekti, jossa ruoanlaittoon käytettäviä uusiutumattomalla biomassalla toimivia keittimiä korvataan puhtaammilla ja energiatehokkaammilla keittimillä. Uudet keittimet vähentävät tarvetta hakata metsiä, säilyttävät hiilinieluja ja parantavat luonnon monimuotoisuutta. Uusien ja puhtaampien keittimien käyttö myös parantaa paikallisia sosiaalisia oloja muun muassa synnyttämällä perheille säästöjä polttoainekustannuksissa, kohentamalla ilmanlaatua ja luomalla lisää työpaikkoja. Yksi uusi keitin vähentää arviolta 2,5 t CO2e päästöjä vuoden käytön aikana. Provinssin sijoittamilla varoilla saadaan reilu 100 uutta keitintä. Lue lisää projektista täältä.

Hiilijalanjälkilaskenta toteutettiin loppuvuodesta 2019 ja päästöt kompensointiin alkukeväästä 2020. Laskentaa varten kerättiin tietoa kesällä sekä pitkin syksyä. Varsinainen laskutoimitus suoritettiin joulu- ja tammikuussa 2019-2020. Laskennan toimitti Nordic Offset Oy. Tutustu tarkemmin laskennan tuloksiin ja eri osa-alueiden osuuksiin hiilijalanjäljen muodostumisessa täällä.

Provinssi on sitoutunut lupaukseen jatkaa hiilineutraalina festivaalina. Provinssin päästöt tullaan laskemaan ja hyvittämään myös tulevaisuudessa.

 

Liesihanke
Kuva: Nordic Offset 

 

Provinssi ❤ Ekokompassi

Vuonna 2016 Provinssi vaihtoi totisesti isompaa vaihdetta silmään ja lähti mukaan valtakunnalliseen Ekokompassi tapahtuma -hankkeeseen. Hankkeeseen liittyvän ympäristöohjelman rakentaminen ja siihen liittyvät tavoitteet sekä toimenpiteet antoivat tarmoa festivaalin ympäristöasioiden kehittämiseen, ja hankkeen myötä Provinssi on ottanut isoja harppauksia kohti entistä kestävämpää festivaalituotantoa.

Provinssille on myönnetty vuosina 2016 ja 2019 Ekokompassi tapahtuma -ympäristösertifikaatti. Sertifikaatti on osoitus siitä, että tapahtuma ottaa ympäristön huomioon toiminnassaan sekä sitoutuu jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin asettamien ympäristökriteerien noudattamiseen. Kesällä 2019 myönnetty sertifikaatti on voimassa seuraavat kolme vuotta kesäkuuhun 2022 saakka. 

Lue lisää Ekokompassista: http://www.ekokompassi.fi/tapahtumat/

Provinssin ympäristökoordinaattori ylläpitää festivaalin Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ja työstää vuosittain toimenpiteitä festivaalin ympäristötyön kehittämiseksi.

Ekokompassin logo

 

Provinssi ❤ Vihreä juhlija

Auta Provinssia tavoitteiden saavuttamisessa ja ota haltuun vinkit ympäristöystävälliseen festarointiin!

 1. Roskat roskiin ja oikeaan sellaiseen! Alueelta löytyy useampi kierrätyspiste sekä lukuisia jäteastioita eri jätejakeille. Mikäli roskiksen edessä menee sormi suuhun, Green Team ja siivoustiimi auttavat roskat oikeaan osoitteeseen!

 1. Älä tumppaa maahan! Tiesitkö, että tupakan tumpit eivät maadu koskaan täysin, vaan hajoavat vuosien saatossa mikromuoveiksi maaperään? Tumpin voi kierrättää energiajätteenä, kunhan varmistat tulipään sammuneen. Tumpin voi tumpata vaikka roska-astian kanteen. Lisäksi alueelta löytyy pienempiä peltisiä tuhkiksia. Voit myös tuoda mukanasi taskutuhkiksen, ja tyhjentää sen alueella energiajäteastioihin.

 1. Ota mukaan vain tarvittavat. Siivoa jälkesi ja vie mukanasi kaikki, mitä olet mukanasi tuonutkin. Älä heitä myöskään käyttökelpoista tavaraa pois. Mieti, onko kädessäsi oleva roska oikeasti roska. 

 1. Älä hanki festivaaleja varten kertakäyttöiseksi tarkoitettuja tuotteita, kuten telttoja, sadetakkeja ja korvatulppia. Panosta kestäviin ja monivuotisiin tuotteisiin. 

 2. Puskaan pissaaminen on kielletty. Pissaa mielummin johonkin festivaalialueelta löytyvästä viidestä sadasta käymälästä!

 1. Oma vesipullo mukaan! Festarialueelta löytyy runsaasti vesipisteitä, joissa voit täyttää pullosi. Voit tuoda festivaalialueelle yhden tyhjän tai avaamattoman vesi- tai virvoitusjuomapullon (muovinen, läpinäkyvä ja kooltaan max. 0,5 litraa). 

 1. Kierrätä tölkit ja pullot! Anniskelualueilla on käytössä panttijärjestelmä ja palautuspisteitä löytyy jokaiselta anniskelualueelta. Campissa sekä muilla alueilla ne kerätään kierrätettäväksi. 

 1. Suosi joukkoliikennettä. Tiesitkö, että asiakkaiden matkustamisesta festivaalille syntyy lähes kaksinkertainen määrä päästöjä Provinssin kokonaishiilijalanjälkeen verrattuna? Ulkopaikkakuntalaisia kannustetaankin saapumaan Seinäjoelle joukkoliikennettä hyödyntäen. Paikallisten puolestaan on tehokkainta saapua Törnävälle kävellen tai pyörällä. Lisätietoa saapumisesta täällä

 1. Omalla autolla saapuessa suosi täysiä autoja ja kimppakyytejä - mennen ja tullen!

 2. Provinssin alueelta löytyvissä ravintoloissa tarjoillaan kasvis- tai vegeruokaa - suosimalla näitä vaihtoehtoja olet lempeämpi ympäristölle! 

 
Alue
Kuva: Provinssi / Mika Vehkala
 
 

Provinssi ❤ Tulevaisuus

 

Provinssi ❤ Vaikuttaminen

Suurin ympäristöteko, mitä tapahtuma voi tehdä, on vaikuttaa.

Provinssi tiedostaa roolinsa ja asemansa merkittävänä suurtapahtumana, jolla on mahdollisuus ulottaa tekojensa vaikutukset laajalle. Provinssi sitoutuu tarjoamaan festivaaliasiakkailleen ja sidosryhmilleen tietoa kestävimmistä valinnoista niin festivaalilla kuin tapahtuman ulkopuolellakin.

Provinssi ❤ Jätteen määrän vähentäminen

Provinssi on asettanut tavoitteekseen luopua kertakäyttömuovin käytöstä festivaalialueella kesällä 2022. Kertakäyttömuovista valmistettujen tuotteiden, kuten astioiden, aterimien, mukien ja pillien käyttö tullaan lopettamaan ja käytettävän muovin kierrätystä tullaan tehostamaan.

Lisäksi Provinssi on asettanut tavoitteeksi vähentää Camp Provinssissa syntyvän jätteen määrää puolella. Leirintäalueelle hylätään vuosittain tonneittain käyttökelpoisia telttoja, muita leiriytymisvälineitä, ruokaa sekä vaatteita. Tavoitteeseen on määrä päästä kesällä 2022.

Provinssi ❤ Ekologisempi liikkuminen

Kaikista suurin osa Provinssin hiilijalanjäljestä koostuu henkilömatkustuksesta ja logistiikasta syntyvistä päästöistä. Festivaalia on kuitenkin mahdotonta järjestää ilman ihmisten saapumista tapahtumaan. Festivaaliasiakkaana voit valita kestävämpiä kulkumuotoja ja pienentää festivaalista aiheutuvaa hiilijalanjälkeä, sekä omia ympäristövaikutuksiasi merkittävästi.

Provinssi tarjoaa asiakkailleen kestävämpiä vaihtoehtoja liikkumiseen. Lue lisää saapumisesta täällä.

Provinssi ❤ Läpinäkyvyys

Festivaali tulee panostamaan ympäristöön liittyvässä toiminnassaan yhä avoimempaan lähestymistapaan, sekä viestinnän kehittämiseen läpinäkyvämmäksi. Festivaalin asiakkaille, henkilökunnalle ja sidosryhmille tullaan tarjoamaan selkeämpää ja konkreettisempaa tietoa eri toimintojen päästöistä ja tapahtuman vaikutuksista ympäristölle.

Ensimmäinen askel kohti läpinäkyvämpää toimintaa on otettu julkaisemalla Provinssin 2019 hiilijalanjäljen laskennan tulokset julkisesti. Tutustu laskennan tuloksiin täällä.

 

Luonto
Kuva: Provinssi / Riikka Vaahtera